21 Σεπ 2015

Μητρότητα για όλα τα θηλυκά της γηςΚάποτε νόμιζα πως μόνο από τους ανθρώπους κι ιδιαίτερα από τις γυναίκες γεννιούνται μεγάλα κι έντονα συναισθήματα μαζί με τη γέννηση των παιδιών τους. Νόμιζα επίσης πως μόνο οι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με φροντίδα και μεγάλη προσοχή. Και μιλώ ιδιαίτερα για τις γυναίκες, μόνο για το λόγο ότι έχουν τη μητρότητα μέσα τους, χωρίς να θέλω να βάλω στο περιθώριο τους άντρες.
Κι όλα αυτά τα νόμιζα γιατί είχα την αφέλεια να πιστεύω πως λόγω της ευφυίας του ανθρώπου και της εξέλιξης του και έχοντας ένα σωρό ανέσεις στη διάθεση του είναι ικανός να τα κάνει όλα καλύτερα από τα ζώα που δε διαθέτουν τίποτε από τα παραπάνω.


Είδα όμως κάποτε μια σκύλα που μάζευε τα νεογέννητα κουτάβια της κοντά της να τα ζεστάνει και να τα θηλάσει. Είδα ύστερα την ίδια σκύλα να μένει ανάπηρη και να συνεχίζει χωρίς να μπορεί να κουνήσει κανένα μέλος τους σώματος της, να ταΐζει τα κουτάβια της με το γάλα της κι ύστερα, χωρίς ποτέ να καταλάβω το πως, τα κουτάβια να βρίσκονται μπροστά στα μάτια της κι εκείνη να τα πλένει με τη γλώσσα της.
Είδα και μια άλλη σκύλα να αρνείται να αποχωριστεί το νεκρό κουτάβι από κοντά της.
Είδα επίσης πτηνά να κλείνουν στις φτερούγες τους τα νεογέννητα τους για να τα προστατέψουν από το κρύο. Είδα κι άλλα πτηνά να ταΐζουν στο στόμα τα μωρά τους με ψίχουλα.
Κι ακόμα είδα ένα σπουργίτι (υποθέτω πως ήταν σπουργίτι) να χτυπάει με το ράμφος του τη μπαλκονόπορτα του σπιτιού μου και να κουνά τα φτερά του. Το έκανε πολλές φορές. Μέχρι που σκέφτηκα να βγω στο μπαλκόνι να δω γιατί τρελάθηκε έτσι εκείνο το  πουλί. Κι είδα πεσμένα στο μπαλκόνι δυο νεογέννητα σπουργίτια. Το πουλί τόση ώρα ζητούσε βοήθεια για τα μωρά που έπεσαν από τη φωλιά.
Είδα χρυσόψαρο να προσπαθεί να ανεβάσει στην επιφάνεια της γυάλας άλλο χρυσόψαρο που δεν ήταν στα καλά του, για να φάει. Δεν ήταν γονιός και παιδί αλλά η αγάπη δε περιορίζεται μόνο σε αυτά.
Κι είδα σχεδόν σε όλα τα ζώα (και σε αυτά που ανέφερα και σε άλλα) τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους και γίνεται μανία όταν κάποιος πάει να πειράξει τα παιδιά τους.


Και τότε κατάλαβα πως τα ζώα δε διαφέρουν σε τίποτα από τον άνθρωπο. Και πως κάθε θηλυκό αυτού του κόσμου ξέρει και να φροντίζει τα παιδιά του και να τα προστατέψει όταν χρειαστεί και σίγουρα να γεννήσει μαζί με τα παιδιά του και μεγάλα συναισθήματα. Κι ας μη διαθέτουν τα ζώα καμιά από τις ανέσεις του ανθρώπου.2 σχόλια:

Ο λόγος δικός σας: