20 Νοε 2015

χειροτεχνία με καρυδότσουφλα


Είπαμε μιας κι είναι της εποχής τα καρύδια, να τιμήσουμε το "σπίτι" μας και το όνομα μας!

Τα πράγματα με τα καρύδια και τα καρυδότσουφλα είναι απλά.
Βρίσκεις μια ωραία καρυδιά και μαζεύεις καρύδια. Στα πέριξ της καρυδιάς κυκλοφορούν και σπασμένα καρύδια. Σπασμένα ακριβώς στη μέση! πράγμα το οποίο μας βολεύει πολύ. Δεν είναι εύκολο να σπάσεις καρύδια κι εκείνα να ανοίξουν ακριβώς στη μέση. Οπότε για ευκολία μαζεύουμε τα καρύδια που είναι πεσμένα κάτω, ανοιγμένα στη μέση και άδεια. Αν δεν έχουμε κοντά μας καρυδιά τότε αγοράζουμε καρύδια και τα σπάμε. Αν ξέρει κάποιος, το τρόπο να τα σπάμε ακριβώς στη μέση, ας μου πει!

Χρειαστήκαμε:

  • τέμπερες
  • πλαστελίνες (παλιές, μπερδεμένες κτλ)
  • οδοντογλυφίδες και λινάτσα 
  • χαρτονάκια και γκοφρέ
  • διάφορα υλικά (κουμπιά, πομ πομ, ματάκια) Με τέμπερες βάψαμε τα καρυδότσουφλα κι εγώ τα πέρασα  με βερνίκι. Το βερνίκι βοηθάει το χρώμα να μένει σταθερό και τα γυαλίζει. Αν όμως θες να ζωγραφίσεις πάνω στο καρυδότσουφλο με μαρκαδόρο ας πούμε, τότε το χρώμα φεύγει.

Ύστερα αφηνόμαστε στη φαντασία μας! κυρίως εκείνη των παιδιών.
Εγώ είπα να κάνουμε βαρκάκια. Γεμίσαμε μέσα με πλαστελίνη και σε μια οδοντογλυφίδα στερέωσα ένα σημαιάκι από λινάτσα. Τα παιδιά πρόσθεσαν από ένα κουμπί για τιμόνι. Σωστό!Εγώ τους είπα με πλαστελίνη να φτιάξουμε χελωνάκια ή άλλα ζωάκια. Τα παιδιά είχαν καλύτερη ιδέα. Να τα κάνουμε με χαρτόνι γιατί η πλαστελίνη δε κολλάει καλά. Κι είχαν δίκιο. Ότι κι αν κάναμε να σταθεροποιήσουμε τη πλαστελίνη δε καταφέραμε να σταθεί εντελώς.

Οπότε, ο ένας έφταιξε (με τη βοήθεια μου αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες του) ένα άλλο ζωάκι που δε καταλήξαμε τι ακριβώς είναι. Είναι πάντως πολύ χαριτωμένο!!Κι ο άλλος έφτιαξε ένα σπιτάκι για το χαριτωμένο ζωάκι!!Και για να προετοιμαστούμε για τα Χριστούγεννα είπαμε να φτιάξουμε δυο μουρίτσες από ταρανδάκια.


Στα ταρανδάκια δε μας βγήκε το στόμα τους. Ο μαρκαδόρος δεν έμενε πάνω στο βερνίκι του καρυδότσουφλου. Μπορούμε όμως να το εξελίξουμε την επόμενη φορά!

Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν!!
Κι αυτό που κατάλαβα εγώ, για πολλοστή φορά, είναι πως τα παιδιά έχουν καλύτερες ιδέες από μένα!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο λόγος δικός σας: