20 Δεκ 2015

Χριστούγεννα είναι... απλά η αφορμή


Χριστούγεννα είναι… Ένα σωρό πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι τα Χριστούγεννα. Ολοφώτιστες εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, μελωδίες, οικογενειακά τραπέζια, στολισμοί, μαγεία, αγάπη, δώρα, προσμονή, αναμνήσεις.
Η γέννηση ενός παιδιού που άφησε το στίγμα του στην ανθρωπότητα, ίσως να είναι η μόνη μεγάλη αλήθεια αυτής της γιορτής. Η γιορτή του καταναλωτισμού, ίσως να είναι η σύγχρονη έκδοση αυτής της γιορτής. Ένας ατέλειωτος αγώνας ετοιμασιών που θα κάνουν τα Χριστούγεννα ξεχωριστά, λαμπερά, ιδανικά και σαφώς καλύτερα από πέρυσι.
Ένα σωρό πράγματα λοιπόν θα μπορούσαν να είναι τα Χριστούγεννα. Αναρωτιέμαι όμως, τι από όλα αυτά βιώνουμε αληθινά και αγνά. Με την αλήθεια και την αγνότητα όμως που τους πρέπει.
Επειδή εδώ αμφιβάλλω τι από όλα αυτά ΖΟΥΜΕ στ’ αλήθεια, θα έλεγα λοιπόν πως Χριστούγεννα, είναι απλώς η αφορμή… για όλα αυτά.
Αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το τι ακριβώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα (άσχετα από τα «πιστεύω» τα δικά μας)! Να διαβάσουμε ένα παραμύθι σχετικό ή δούμε μαζί τους μια ταινία με τη γέννηση.
Αφορμή για να δημιουργήσουμε λίγη αληθινή μαγεία! Μαγεία απαλλαγμένη από πολλά και εντυπωσιακά πράγματα. Πλημμυρισμένη όμως από συναισθήματα. Ποιος από μας δε γνωρίζει πως τα συναισθήματα κι οι στιγμές που μένουν στη θύμηση δε στοιχίζουν τίποτα;  
Αφορμή για χαμόγελα! και γιατί όχι για σκασμένα γέλια; Φανταχτεροί γίνονται οι άνθρωποι όταν γελάνε, όταν χαίρονται! ακόμα κι όταν λυπούνται, όταν κλαίνε! και σίγουρα όταν ζούνε!
Αφορμή για να φτιάξουμε πράγματα με τα παιδιά μας. Κατασκευές, στολίδια, γλυκά, ιστορίες ή ότι άλλο μας έρθει (ή τους έρθει) στο μυαλό. 
Αφορμή για να διαβάσουμε πολλά παραμύθια για τα Χριστούγεννα. Να τα παίξουμε, να τα ζωγραφίσουμε, να τους δώσουμε να καταλάβουν!
Αφορμή για να δημιουργήσουμε δυνατές αναμνήσεις στα παιδιά μας με πολύ φαντασία και τόλμη! Να υπερβάλουμε ώστε να τα ενθουσιάσουμε (κάπου σε όλα αυτά θα ενθουσιαστούμε κι εμείς στ’ αλήθεια!) Να κρεμάσουμε ένα σκοινί στο τζάκι για να πούμε ότι από κει κατέβηκε ο άγιος Βασίλης ή να γεμίσουμε το σαλόνι μας ζάχαρη άχνη, τάχα πως ο άγιος Βασίλης φτερνίστηκε πάνω στους κουραμπιέδες.
Αφορμή για να προσφέρουμε και στους άλλους ανθρώπους (γνωστούς και μη) κάποια πράγματα που εμείς δε χρειαζόμαστε αλλά εκείνοι μπορεί να έχουν ανάγκη και σίγουρα κάποιες στιγμές γεμάτες ομορφιά.
Αφορμή για να προσφέρουμε συμβολικά δωράκια  σε αυτούς που αγαπάμε. Κι αν είναι φτιαγμένα από τα χεράκια μας κι από τα μικροσκοπικά χεράκια των παιδιών μας, ακόμη καλύτερα. Δε ξοδέψαμε χρήματα, αλλά κάτι πιο πολύτιμο: το χρόνο μας!
Αφορμή για να φάμε με τους αγαπημένους μας.
Αφορμή για να ταξιδέψουμε στους μαγικούς κόσμους των παιδιών με ξεναγούς τα παιδιά μας.
Αφορμή να ευχηθούμε μέσα από τη ψυχή μας να πάψει η ασχήμια αυτού του κόσμου κι η ανθρωπότητα να γεμίσει ελπίδα.
Αφορμή για να θυμηθούμε τα χρόνια που ήμασταν εμείς παιδιά. 
Αφορμή για να ξαναγίνουμε παιδιά.
Αφορμή για να τηρήσουμε τον παλιμπαιδισμό αυτό για όλο το χρόνο.


Όλα αυτά είναι απλά η αφορμή.

Οι αιτίες είναι πάντοτε εκεί, κάθε μέρα, κάθε ώρα, και αποτελούν τη μεγαλύτερη μας πρόκληση! 

το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο brightsideofmom


2 σχόλια:

 1. Έχεις απόλυτο δίκιο, κι εγώ αυτό έχω σκοπό να κάνω με αγαπημένα πρόσωπα που έφτασαν από τα ξένα... Καλημέρα, καλώς σε βρήκα και καλά Χριστούγεννα με υγεία! Petra

  http://pistos-petra.blogspot.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθες!!!!
   καλές γιορτές να έχουμε!!!!!!!

   Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: