31 Ιαν 2016

Νέος κύκλος επεισοδίων "τα μπλόκα των αγροτών"
Στις οθόνες μας ο νέος κύκλος επεισοδίων "τα μπλόκα των αγροτών".
Επόμενος κύκλος επεισοδίων "οι απεργίες των μέσων μαζικής μεταφοράς".
Στη συνέχεια ο κύκλος επεισοδίων "οι διαμαρτυρίες των αρτοποιών".
Ακολουθεί ο κύκλος επεισοδίων "απελπισμένοι κτηνοτρόφοι".

Στις οθόνες μας, τριβελίζουν οι αγρότες των γραφείων με τις ψεύτικες επιδοτήσεις που ζούσαν ζωές χαρισάμενες. Χμ... ξέρω μερικούς τέτοιους που εισέπρατταν τα πακέτα των επιδοτήσεων ή της επιστροφής του φπα αλλά μέχρι κι οι γλάστρες στα σπίτια τους ήταν άδειες... ναι σίγουρα ξέρω μερικούς απ' αυτούς.

Ξέρω όμως και κάποιους άλλους. Εκείνους τους αγρότες της υπαίθρου. Ξέρω πολλούς απ' αυτούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα από ένα σκληρό επάγγελμα. Σκληρό, γιατί στη παλαίστρα έχουν το πιο ισχυρό αντίπαλο που λέγεται "καιρός". Κι ο καιρός στήνει παρτίδες για σκληρούς αντιπάλους. Έχει άσσους στο μανίκι, αέρηδες, χαλάζι, παγωνιές, καύσωνες. Χμ... από αυτούς τους αγρότες σα να ξέρω περισσότερους.
Οι οθόνες θα φροντίσουν να εστιάσουν στα προβλήματα που δημιουργούνται από τα μπλόκα στους δρόμους και φυσικά στους αγρότες των γραφείων. Οκ, κάπου θα ακουστούν κι εκείνοι οι άλλοι, οι αληθινοί.
Κι όταν οι κυβερνήσεις τάξουν (τι να τάξουν άραγε εδώ που φτάσαμε για να γίνουν πιστευτές;) τους λαγούς τους, και τα τρακτέρ γυρίσουν στα χωράφια κι οι αγρότες στα προβλήματα τους, οι οθόνες θα κλείσουν πια γι αυτούς. Δε θα είναι τόσο της μόδας. Θα βαρεθεί κι ο κόσμος τα ίδια και τα ίδια.

Τότε θα ανοίξει ο νέος κύκλος επεισοδίων, εκείνος με τους εργαζόμενους των μέσων μαζικής μεταφοράς, μπορεί ακόμη και των ταξί. Ανάλογα τι έχει σειρά... Οι καλές μας οι οθόνες θα μας υπενθυμίσουν πόσο ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος μεσημεριάτικα από την απεργία του μετρό. Οκ, κάπου θα γίνει λόγος και για τα αιτήματα των εργαζόμενων.

Και στο κύκλο επεισοδίων με τους αρτοποιούς θα φροντίσουν οι καλές μας οι οθόνες να μας τονίσουν πόσο ακρίβυνε το ψωμί τα τελευταία χρόνια και πόσο δυσβάσταχτο είναι αυτό το καθημερινό έξοδο για το καταναλωτή και για το καλάθι της νοικοκυράς που ποτέ δε γεμίζει. Κάπου θα ακουστεί φυσικά ότι δε φταίει ο αρτοποιός, ίσως ούτε κι ο παραγωγός των αλεύρων αλλά ποιος να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος; Και ποιος να αναλύσει τη δύσκολη δουλειά του φούρναρη της γειτονίας; Το ψωμί που πουλάει συσκευασμένο το γερμανικό - γαλλικό ή δε ξέρω ποιο άλλο πολυκατάστημα συμφέρει.

Κι ο νέος κύκλος επεισοδίων με τους κτηνοτρόφους έρχεται. Ανατρεπτικός, γεμάτος εκπλήξεις. Θα ακολουθήσει κι ο καταστηματάρχης με τις διαμαρτυρίες του, κι ο ψαράς με τα δίκια του, κι ο λιμενεργάτης, κι ο... κι ο...
και τελειωμό δεν έχει ετούτη η λίστα με τα δίκια και τα άδικα του κάθε ενός από μας που το μόνο που ζητάει είναι να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Κι όλοι οι κύκλοι επεισοδίων κλείνουν με μια αίσθηση φαγωμάρας που μένει στους ανθρώπους. Τους αληθινούς ανθρώπους ε; όχι εκείνους της βουλής ούτε των οθονών.
Μια φαγωμάρα για τη τιμή του ψωμιού και του κιλού της ντομάτας. Για τη τιμή του γάλακτος και για τη τιμή ενός ζευγαριού παπουτσιών. Για τη ταρίφα του ταξί και για τη τιμή της τσιπούρας.

Σκοπός; μα να φαγωθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Τι πιο βολικό;  Ξαναλέω, οι αληθινοί άνθρωποι. Όχι οι άνθρωποι των οθονών και των μεγάλων καρεκλών. Οι άνθρωποι που συναντάμε κάθε μέρα στο δρόμο, στις δουλειές μας, στη πόρτα του σχολείου.
Με μια συνωμοσία να ρίχνει το φταίξιμο στη τιμή του ψωμιού και των λαχανικών, του τυριού και του μήλου και... και...
Κι οι άνθρωποι φαγώνονται. Κι οι φόροι ανεβαίνουν.  Κι οι τράπεζες συνεχίζουν ανενόχλητες το έργο τους. Και το ασφαλιστικό... ποιο ασφαλιστικό; Κι η παιδεία μένει χωρίς προϋπολογισμό. Κι η υγεία δε χρηματοδοτείται.
Αλήθεια, ποια χώρα μπορεί να πάει μπροστά όταν δε διαθέτει γερές βάσεις στην υγεία και τη παιδεία;

 Η τηλεόραση πάντα θα μεταδίδει πληροφορίες απανωτές χωρίς ο τηλεθεατής να έχει το χρόνο να τις επεξεργαστεί. Μια ώρα ειδήσεις, δέκα θέματα. Όταν παίζει στα παρασκήνια σοβαρό (αληθινό) θέμα (βλέπε νέα οικονομικά μέτρα) θα γίνουν ανασκαφές και θα βρούμε αρχαία ή θα πιάσουμε το τρομοκράτη που του δίναμε άδειες να μπαινοβγαίνει στη φυλακή και τη τελευταία φορά ξέχασε να γυρίσει. Και πριν πέσουν οι τίτλοι των ειδήσεων θα μπουν οι διαφημίσεις. Αυτό ήταν. Ξεχάστηκαν όλα! Ο κύκλος έκλεισε στο σημείο που ξεκίνησε. Καταναλωτισμός.

Και κλείνω με ένα στίχο...  "βοήθα καλέ μου μη φαγωθούμε μεταξύ μας


Σήμερα είπα να αφήσω ένα κομμάτι σκέψεις ... σκέψεις των καιρών μας... λίγο ανάκατες, λίγο αλλιώτικες, λίγο πραγματικές, λίγο μπερδεμένες.. λίγο από όλα. 


Τις καλησπέρες μου! 

10 σχόλια:

 1. Μα αυτό που περιγράφεις γίνεται εδώ και χρόνια. Εδώ και χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να στρέψουν τη μία κοινωνική μερίδα ενάντια στην άλλη και να δημιουργήσουν ένα είδος διαχωρισμού των εργαζομένων σε προνομιούχους και μη, με μόνο κριτήριο την ύπαρξη ή όχι εργατικών δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια, αντί να επεκταθούν τα εργατικά δικαιώματα (που με αγώνες και αίμα αποκτήθηκαν) και στους χώρους όπου καταπαντούνται, στρέφουν τον έναν εργαζόμενο (τον μη "προνομιούχο") ενάντια στον άλλον (τον "προνομιούχο"), ούτως ώστε να καταργηθούν τα εργατικά δικαιώματα σε όλους τους χώρους.
  Φταίει, βέβαια, και η νοοτροπία του Έλληνα, που αν ψοφήσει η κατσίκα του θέλει να ψοφήσει και εκείνη του γείτονα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το άσχημο δεν είναι πως όλο αυτό συνέβαινε για χρόνια, είναι πως μάλλον δε θα πάψει ποτέ να συμβαίνει...
   αυτό αισθάνομαι...

   Διαγραφή
 2. Σήμερα είπες μεγάλες αλήθειες λέω εγώ...και τρόμαξα όταν άρχισα να σε διαβάζω...όπα λέω του υπουργού είναι τούτη που βγήκε και είπε πως όλοι οι αγρότες φοροδιαφεύγουν για να βγούμε οι υπόλοιποι να δηλώσουμε "πατήστε κάτω τους κλέφτες τους αγρότες", μετά να διαδηλώσουμε τα δικά μας δίκαια αιτήματα, για να ξαναβγεί ο αρμόδιος υπουργός να στοχοποιήσει εμάς ως κλέφτες και να αγανακτήσουν οι άλλοι και να μην τα πολυλογώ να γίνουν όλα όσα τα μμε και η κυβέρνηση θέλουν να γίνουν...σφαγή όσο αυτοί περνάνε τα μέτρα και μας θάβουν με συνοπτικές διαδικασίες!
  Πάω να σε κοινοποιήσω!!
  Φιλιά πολλά και καλό μήνα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χα χα... του υπουργού ε;;
   οι εποχές μας είναι τραγικές... κι οι συνοπτικές διαδικασίες ακόμα περισσότερο...
   τα φιλιά μου!!

   Διαγραφή
 3. Ελένη μου με κάλυψες πλήρως...ένα μέρος της μαυρίλας που περιέγραψα και εγώ στην ανάρτησή μου ναι είναι και αυτά γιατί πως να μην είναι; Διότι αν ήμουν μόνη εγώ και εσύ χωρίς παιδιά ίσως να μην είχα τέτοιο άγχος. Όταν όμως έχεις παιδιά αναρωτιέσαι...σε τι κόσμο Θεέ μου τα έφερα; Μου προκαλεί μία έντονη εμετική τάση η όλη κατάσταση της χώρας μας κυρίως στο κομμάτι του ότι δεν υπάρχει ελπίδα και μέλλον. Εγώ και εσύ και όλοι μας θα μπορούσαμε να υποστούμε πολλά έχοντας όμως ελπίδα, βλέποντας ένα φως στο τουνελ. Τώρα όχι φως δεν βλέπουμε αλλά από το σκοτάδι έχουμε χαθεί μέσα στο τουνελ! Βαθιά ανάσα και δύναμη να προχωρήσουμε! Σε φιλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέρω... αισθάνεσαι σαν να σε προδίδουν όλοι οι "άρχοντες" αυτής της χώρας. Σαν να σε πετάνε στα βαθιά χωρίς εφόδια και κινδυνεύεις να σε φάνε τα ψάρια...
   Και το σκοτάδι του βυθού σε τρομάζει. Όλους μας τρομάζει.
   Η ελπίδα όμως έχει δικαίωμα να πεθάνει τελευταία! έτσι δεν είναι;

   τα φιλία μου!!!!!!!!

   Διαγραφή
 4. Συμφωνώ μαζί σου Ελένη μου! Έχω επιλέξει να μη βλέπω ειδήσεις από την τηλεόραση γιατί ο τρόπος που παρουσιάζουν τα πράγματα και προβάλλουν ότι θέλουν , με διαολίζει! Άσε που ακούν και τα παιδιά! Ενημερώνομαι από το ιντερνέτ και είναι πιο υγιής τρόπος για μένα!!! Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές σε τι κόσμο έφερα αυτά τα δύσμοιρα πλάσματα! Και οι πολιτικοί, όλων των κομμάτων με έχουν αδειάσει τόσο πολύ που πραγματικά πιστεύω πως άμα δω κάποιον στο δρόμο θα τον φτύσω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. κ εγώ έχω κόψει τη τηλεόραση εδώ και χρόνια... κι όταν τα παιδιά ρωτάνε άντε να τους απαντήσεις τι και πως με απλά λόγια. Κι όταν το κάνεις θα καταλάβουν; και τι θα καταλάβουν; ένα σωρό ερωτηματικά...

   Διαγραφή
 5. Καλώς σε βρήκα. Έτσι είναι όπως τα λες. Και να κόψεις την τηλεόραση δεν μπορεί, από κάπου θα μαθαίνεις τα νέα. Δυστυχώς, δεν θα δούμε ποτέ διαμαρτυρία αληθινών ανθρώπων για το πώς κατήντησε η κοινωνία μας πρώτα από όλα και μετά για την οικονομική μας κατάντια.
  Καλό απόγευμα να έχεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθες!!!!
   είναι όλα τόσο πολύπλευρα που ποτέ δε θα υπάρξει αληθινή διαμαρτυρία....

   Διαγραφή

Ο λόγος δικός σας: