Χειροποίητα Μαρτάκια!

by - Φεβρουαρίου 28, 2018

Χειροποίητα-Μαρτάκια!


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φορέσουν στο χέρι τους Μαρτάκι, μικροί και μεγάλοι! αν βέβαια το Μαρτάκι το φτιάξουμε μόνοι μας τότε οι λόγοι για να το φορέσουμε γίνονται ακόμα πιο πολλοί και σίγουρα πιο ελκυστικοί. Γι αυτό κι εμείς κάθε χρόνο φτιάχνουμε τα Μαρτάκια μόνοι μας και προσπαθούμε κάθε χρόνο να κάνουμε και κάτι διαφορετικό!


Το έθιμο της κόκκινης και λευκής κλωστής δεμένη στον καρπό του χεριού έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα και στα Ελευσίνια Μυστήρια όπου οι μύστες των Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι. Είναι ένα έθιμο που το συναντάμε σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια με μικρές παραλλαγές. 

Στην Ελλάδα, την τελευταία μέρα του Φλεβάρη φτιάχνουμε τα Μαρτάκια μας και την επόμενη μέρα καλωσορίζουμε τον Μάρτη φορώντας τα βραχιόλια μας στον καρπό του χεριού μας που  σύμφωνα με την παράδοση θα προστατεύει τα πρόσωπα μας από το κάψιμο του ήλιου για όλο τον μήνα. 

Εμείς κάθε χρόνο φτιάχνουμε μόνοι μας τα Μαρτάκια μας και τα φοράμε στα χεράκια μας! Την τελευταία  μέρα του Μάρτη τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε κλαδιά. Λέμε πως τα χελιδόνια που  φτιάχνουν φωλιές θα πάρουν και τις κλωστές μας κι αυτό γίνεται κάθε χρόνο με την ίδια χαρά. Μας αρέσει όλη η διαδικασία, μας αρέσει η ιστορία που δημιουργείται και προσωπικά τρελαίνομαι για το φινάλε που βγάζουμε τα Μαρτάκια μας και τα αφήνουμε πάνω στα κλαδιά δέντρων για να τα χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο πλάσμα!

Είναι από τα έθιμα που προσωπικά λατρεύω και αφού το ζητάνε και τα παιδιά δεν έχω ούτε  μισό λόγο να αρνηθώ!

Φέτος είχα όρεξη κι έφτιαξα αρκετά Μαρτάκια (άσχετα αν σε αυτό το σπίτι ζούμε μόνο 5 άνθρωποι). Τα κουμπιά είχαν και πάλι την τιμητική τους (όπως σε πολλές κατασκευές μου)! Βέβαια τα παιδιά είπαν να τους φτιάξω κάτι πιο απλό και χωρίς πολλά μπιχλιμπίδια κι αυτό έκανα.

Πάμε να σας δείξω πως να φτιάξετε τα δικά σας Diy Μαρτάκια. Νομίζω είναι από τα πιο εύκολα και εντυπωσιακά πράγματα που μπορείτε να κάνετε!
Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο τρόπος που έδεσα τα κουμπιά και στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται πως έπλεξα κόκκινη και λευκή κλωστή με ένα ματάκι στη μέση. Είναι και τα δυο εύκολη και γρήγορη επιλογή για να φτιάξετε τον δικό σας χειροποίητο Μάρτη. 


Χειροποίητα-Μαρτάκια!



Χειροποίητα-Μαρτάκια!



Χειροποίητα-Μαρτάκια!



Χειροποίητα-Μαρτάκια!



Χειροποίητα-Μαρτάκια!



Χειροποίητα-Μαρτάκια!



Χειροποίητα-Μαρτάκια!



Χειροποίητα-Μαρτάκια!


Όσο κόντρα κι αν μας πάει ο καιρός, όσο επιμένει αυτή βαριά συννεφιά εδώ στον νότο τόσο εμείς προκαλούμε τον Μάρτη να τα βάλει μαζί μας και να κάψει τα πρόσωπα μας! Εδώ, να σας πω πως πάλεψα αρκετά να πετύχω λίγο φως από τον ήλιο για να βγάλω τις φωτογραφίες. Νομίζω όμως πως άξιζε τον κόπο το κυνήγι και η αναμονή! 

καλησπέρες φίλοι!

You May Also Like

13 Comments

  1. Υπέροχα τα μαρτάκια σας! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια τα μαρτάκια σας! Και του χρόνου με υγεία να ξαναφτιάξετε! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, μου έκαναν κι εμένα δώρο ένα μαρτάκι σε κατάστημα καλλυντικών!
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες. Πολλά φιλιά και καλό Μάρτη Ελένη μου ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο τέλεια ιδέα να βάλεις κουμπάκια! Έγιναν πανέμορφα! Καλό μήνα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έγιναν φανταστικά!! Και οι φωτογραφίες υπέροχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο λόγος δικός σας: